Vesti iz EU / Evropska komisija je objavila uputstva i objašnjenja vezano za pravila o e-Trgovini

Evropska komisija je objavila uputstva i objašnjenja vezano za pravila o e-Trgovini

Evropska komisija je dala objašnjenja vezano za pravila o e-Trgovini koja su uvedena prema Direktivi 2017/2455 u decembru 2017. i Direktivi 2019/1995 u novembru 2019.

Pravila o e-Trgovini uvedena su kao deo digitalne strategije Evropske komisije, radi pojednostavljenja obaveze za PDV po osnovu prekogranične prodaje dobara i usluga sa ciljem da se oporezivanje odvija na mestu isporuke, u skladu sa principom odredišta.

Pravila će se primenjivati od 1. jula 2021. nakon što je datum primene odložen na period od šest meseci zbog uticaja koronavirusne krize. Prema pravilima, online platforme i tržišta naplaćuju i prikupljaju PDV na prodajnom mestu kupcima iz EU i prijavljuju i plaćaju taj PDV državi članici u čijem se sistemu identifikuju. Data objašnjenja „sadrže opsežna uputstva i pojašnjenja ovih novih pravila, uključujući praktične primere kako da primenite pravila ako ste dobavljač ili elektronski interfejs (npr. Tržište, platforma) koji učestvuje u transakcijama e-trgovine. Ova objašnjenja imaju za cilj da pomognu online preduzećima, a posebno malim i srednjim preduzećima da shvate svoje obaveze po osnovu PDV-a koje proizilaze iz prekogranične isporuke dobara i usluga potrošačima u okviru EU. “

Imate pitanje, problem koji Vas muči?

Tu smo da pomognemo savetima naših stručnjaka i damo smernice u rešavanju specifičnih poslovnih situacija.

Zakažite termin sastanka