Aktuelno / Za trgovinu kriptovalutama biće potrebna licenca

Za trgovinu kriptovalutama biće potrebna licenca

Uskoro se očekuje javna rasprava o Nacrtu Zakona o digitalnoj imovini, koji bi trebalo da uredi oblast kriptovaluta i blokčejna.

Oni koji posluju u ovoj oblasti će morati da poštuju pravila o pranju novca i zabrani finansiranja terorizma, a biće uspostavljen i sistem za borbu protiv prevara. Takođe će biti uvedeno licenciranje, a licencu će, u zavisnosti od konkretne delatnosti, davati Narodna banka Srbije i/ili Komisija za hartije od vednosti” . Ko bude želeo da trguje kriptovalutama, moraće da izvadi licencu.

Radna grupa, koju čine predstavnici više različitih institucija, u narednih pola godine radiće na dokumentu koji će biti osnova za donošenje zakonskog akta kako bi se uredila oblast blokčejn tehnologije, a koja se primenjuje prilikom trgovine digitalnim valutama kao što su bitkoin, ripl, litkoin, ali i za praćenje tokova novca, roba… što bi trebalo da omogući nov metod finansiranja poslovanja, pre svega malih i srednjih preduzeća.

"Biće utvrđeni kapitalni zahtevi, fit and proper zahtevi, organizacioni, kadrovski i tehnički zahtevi za lica koja pružaju usluge povezane s virtuelnim valutama, kao i nadzor nad svim aspektima njihovog poslovanja", kažu u Narodnoj banci Srbije.

Zakoni u Srbiji trenutno se dotiču kriptovaluta samo kroz regulative o pranju novca i zabrani finansiranja terorizma, što ne sprečava prevare, ali otežava razvoj digitalne industrije.

Prema studiji Evropskog parlamenta, početkom godine vrednost kripto imovine bila je veća od 250 milijardi dolara, a skoro polovina godišnjih transakcija može da se poveže sa nelegalnim aktivnostima.

Sistem koji se uspostavlja omogućiće da se u Srbiji na legalan način ulaže u bitkoin kao i u druge oblike digitalne imovine.

Prema jednom međunarodnom istraživanju, od 10.000 developera koji se u svetu bave blokčejnom, njih 400 je u Srbiji.

U Srbiji postoji više od 20 kompanija koje su specijalizovane za razvoj u blokčejn tehnologiji. U pitanju je samo broj onih koje su specijalizovane za ovu tehnologiju ali ih je, ustvari, znatno više.

Državne uprave u svetu koriste blokčejn tehnologiju za praćenje toka dokumenata, novca, i po tome su među najpoznatijima Estonija, Južna Koreja… U Srbiji je blokčejn, posle gejming industrije, najbrže rastući i najznačajniji deo IT industrije.

Imate pitanje, problem koji Vas muči?

Tu smo da pomognemo savetima naših stručnjaka i damo smernice u rešavanju specifičnih poslovnih situacija.

Zakažite termin sastanka