Aktuelno / U PRIPREMI IZMENE I DOPUNE ZAKONA O ZAPOŠLJAVANJU STRANACA I O STRANCIMA

U PRIPREMI IZMENE I DOPUNE ZAKONA O ZAPOŠLJAVANJU STRANACA I O STRANCIMA

Ministarstvo za rad i zapošljavanje predlaže promenu dva zakona, kojim bi se privukli digitalni nomadi da borave i rade iz Srbije.

Digitalni nomadi su ljudi koji svoji posao obavljaju koristeći digitalne tehnologije i mogućnost rada na daljinu, u državi koja nije njihova zemlja prebivališta. Oni rade u različitim poljima, kao što su programiranje, digitalni marketing, video-igre, kripto valute, podučavanje, pisanje, e-trgovina, veštačka inteligencija, grafički dizajn, veb razvoj…

Cilj izmene Zakona o zapošljavanju stranaca je privlačenje digitalnih nomada. Jedini uslov za dobijanje vize za boravak u Srbiji bi bio da unazad šest meseci kod poslodavca za koga rade na daljinu imaju bruto mesečnu zaradu od 3,5 hiljada evra i da nemaju državljanstvo, niti prebivalište na teritoriji Srbije.

Za najavljene izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014, 113/2017, 50/2018 i 31/2019) i Zakona o strancima ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018 i 31/2019), procene su da bi se mogle dogoditi do kraja ove godine.

Za sve detaljnije informacije, naši konsultanti Vam stoje na raspolaganju.

Imate pitanje, problem koji Vas muči?

Tu smo da pomognemo savetima naših stručnjaka i damo smernice u rešavanju specifičnih poslovnih situacija.

Zakažite termin sastanka